L'espoliació per part de l'estat espanyol a les Illes Balears des de l'any 1995 fins ara és de 98.341.081.486,70 €

Massificació, la clau la té Madrid

Publicat el 27-09-2022

Publicat al diari Última Hora (26.9.2022)

El turisme no és un problema en si mateix. Tots els països del món en tenen, en major on menor mesura, i abans de la pandèmia va arribar a representar al voltant del 10% del PIB mundial. A tots ens agrada viatjar, i seria una indústria perfectament acceptable i sostenible sempre que es mantengués dins uns límits raonables. Per fer-nos-en una idea, en el cas de Suïssa, considerat sovint el país més respectuós amb el medi ambient, no supera el 3% del PIB.

El problema s’esdevé quan el turisme es converteix en un monocultiu sobredimensionat i massificat, com és el nostre cas. Segons la plataforma Hosteltur, l’any 2019 el turisme suposava el 41% del PIB balear, quatre vegades la mitjana mundial. I tot sembla indicar que enguany superarem aquestes xifres, amb conseqüències evidents. Que la massificació és un fet, més enllà d’opinions i gustos personals, ho demostra que fins i tot el PP l’ha retret al govern d’Armengol. Sense aportar cap alternativa, això sí, perquè ja sabem que l’únic que interessa a PP i PSOE és ocupar la cadira i que tot continuï igual, a fi d’enviar carretades de doblers cap a la península i tenir contents els capitosts de Madrid.

A l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) estam convençuts de la necessitat d’emprendre accions davant aquesta situació angoixant i molt preocupant. Pensam que estam en un punt en què el monocultiu industrial turístic requereix urgentment una reestructuració i una reformulació, amb l’objectiu de posar fre i aturar la saturació i l’angoixa experimentades ja els anys previs a la pandèmia de la COVID-19 i suportades amb escreix aquest estiu. Per si les crítiques del PP no fossin prou concloents, el Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic, dependent del Govern balear, ha advertit que l'energia i el transport, disparats per l’augment de població i l’excés de turisme, aporten el 80% de les emissions de CO 2, i que si no s’inverteix en recursos per capgirar la situació serà impossible complir els objectius de la Llei de canvi climàtic. Això vol dir encara més calor a l’estiu, manca d’aigua i més malalties. Pel que fa a l’aigua, per exemple, a Mallorca ja hi ha nou municipis sense aigua potable per la presència de nitrits, que afecten greument la salut dels lactants i poden tenir relació amb el càncer gàstric.

En resum, cal actuar, i per a això es necessiten doblers, i aquí és on topam amb Madrid que ens té fermats de mans i peus, amb un sistema de finançament caducat i del tot insuficient i amb un dèficit estructural d’inversions. És Madrid que no posa límits a les arribades a l’aeroport, i qui se’n reserva tota la gestió a pesar que el Consell de Mallorca la reclama des de 2006. De Madrid depèn l’Autoritat Portuària, presidida per l’expresident Francesc Antich (PSOE), que tot i haver estat nomenat pel Govern balear, dona barra lliure als creuers. És Madrid que bloqueja el REB (Règim Especial de les Balears), que malinterpreta i dota insuficientment el Fons d’Insularitat, que ens permetrien diversificar el model productiu, incentivant empreses i ajudant la pagesia, i defensar-nos davant les causes d’una inflació desbocada. És Madrid que podria acordar amb la Unió Europea la limitació de la venda de cases a estrangers, a fi d’alleugerir la pressió demogràfica, tal com fa Finlàndia amb les illes Åland. I és Madrid que s’endú el 14,20% del nostre PIB, segons admet el Ministerio de Hacienda, percentatge que l’any 2019 va suposar 4.852 milions d’euros que van partir cap a l’altiplà central i ja no van tornar. Una quantitat gairebé equivalent al pressupost total del Govern balear, però que alguns economistes creuen que és encara més elevada.

El subalterns o comanadors del PP i PSOE a les Balears són els col·laboradors necessaris d’aquest tracte colonial. Administren l’autonomia instal·lats en el qui dia passa any empeny, i mentre el turisme creï llocs de treball, per precaris que siguin, ja els va bé perquè confien que això els doni vots. No hi hauria res a dir, del fet que el turisme crea llocs de treball, si no fos perquè al mateix temps PP i PSOE són culpables d’haver doblat la població de les Balears, a força de nouvinguts, en només 40 anys. Un cercle viciós del qual no ens en sortirem mentre continuem a les seves mans. Per tot plegat l’Assemblea Sobiranista dóna suport a la cadena humana del proper 27 de setembre, amb lema ‘Prou turistificació’. Turistificació, que entenem com a sinònim de massificació, monocultiu i sobreexplotació de recursos. Fins aquí hem arribat! S’ha d’exigir al Govern balear que defensi de bondeveres els interessos, la salut i l’economia de les nostres illes. Però al mateix temps no hem d’oblidar que, al problema global de la turistificació, a les Balears s’hi afegeix la condició de colònia d’Espanya. Una condició encara més determinant perquè ens impedeix actuar. L’arrel del mal és Madrid, i l’única solució viable i realista és un canvi polític a les nostres institucions per avançar cap a la independència i l’Estat propi.

 

Joan Planas i Ferragut
President de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca

 

Article publicat al diari Última Hora (26.9.2022)

Torna a comunicats

Agenda

Piulades