L'espoliació per part de l'estat espanyol a les Illes Balears des de l'any 1995 fins ara és de 98.309.386.325,99 €

Margalida Miquel: O estat propi, o monocultiu turístic

Publicat el 28-07-2020

Els efectes desastrosos de la Covid-19 ens haurien de servir, almanco, per prendre consciència que som una una colònia explotada per Espanya. A la previsible caiguda del PIB balear, que el Govern ha arribat a xifrar en un 30%, i la corresponent davallada d'ingressos autonòmics, s'hi han afegit les ajudes irrisòries i insultants de l'Estat espanyol per afrontar la pandèmia. Unes xifres que agreugen l'hemorràgia de l'espoli fiscal anual, d'un 14,2% del PIB segons reconeix el Ministerio de Hacienda, que aplicat a les darreres dades de l'Ibestat suposa ni més ni manco que 4.621 milions d'euros que se'n van a Madrid i no tornen.

La crisi ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de diversificar el model productiu. Dins aquest debat n'hi ha que diuen que la culpa del monocultiu turístic és del Govern balear de torn, i que ja ho arreglaran ells quan governin. El que no expliquen, emperò, és per què no ho han fet quan n'han tingut l'oportunitat, i això que ja duim gairebé quaranta anys de governs autonòmics. El que tampoc no diuen, o bé perquè duen posades les clucales de la colonització mental, o perquè en són còmplices interessats, és que un govern autonòmic no té poder el polític i econòmic necessari per canviar el model. I de fet, quan ho ha intentat ha topat amb Madrid.

Espanya és qui té la paella pel mànec en política fiscal i en matèria d'inversions, i d'aquí ve precisament la batalla perduda del REB. Espanya, negant-nos ajudes a l'exportació i condemnant-nos al cost de la insularitat, és qui ha ofegat la indústria de la pell i la sabata i qui dissuadeix els nous emprenedors. Espanya és qui fa fracassar el Parc Bit quan ens impedeix oferir unes condicions fiscals atractives a les empreses tecnològiques, a diferència del que pot fer Irlanda, per exemple, gràcies a la seva sobirania. I pel que fa a millorar la qualitat del turisme, Espanya és, per exemple, qui va liquidar el tristament famós Pla Nàjera per a la reconversió de la Platja de Palma, tallant les inversions i abandonant el consorci i a la torera.

Tot plegat obeeix fil per randa a la lògica de l'explotació colonial: mínima inversió, màxim benefici. Així ha estat durant tres segles i així continuarà essent mentre els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers no siguem amos del nostre destí. Com ho podem revertir? Per començar, donant confiança amb el vot als partits polítics de país, que no estan subjectes al dictat dels despatxos de Madrid. I per rematar la feina, recuperant la independència que els borbons ens van arrabassar fa tres segles.

Margalida Miquel,
presidenta de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca

 

Torna a comunicats

Agenda

Piulades