L'espoliació per part de l'estat espanyol a les Illes Balears des de l'any 1995 fins ara és de 98.350.473.889,78 €

Crida a la unitat dels partits illencs

Publicat el 26-02-2015

Crida a la unitat dels partits illencs

Durant tota aquesta legislatura de manera especial, però també en les anteriors, tant del Govern Balear com de l'espanyol, hem comprovat com els pitjors perjudicis per a la societat illenca radiquen en unes polítiques recentralitzadores. Aquestes polítiques, fetes sempre amb partits d'obediència estatal i al servei de les grans fortunes espanyoles, deixen els ciutadans de les Illes Balears cada vegada amb menys recursos per poder desenvoluparse com a societat tant a nivell social com econòmic. Els ciutadans de les Illes Balears, amb la seva feina diària, són els que més percentatge dels seus imposts aporten a la caixa de l'estat i, en canvi, són aquells que menys en reben. Actualment, les Illes Balears són, de fet, la comunitat autònoma del Regne d'Espanya on més incidència té la pobresa.

Per tant, queda clar que la manca de lluita per un sistema de finançament just ens situa als illencs per davall d'allò que suposadament seria la igualtat de tots els espanyols. Aquest greuge, no només el carreguen aquells que menys recursos econòmics tenen per sobreviure, sinó també els petits i mitjans empresaris illencs. El petit i mitjà empresariat illenc pateix una càrrega tan elevada que no pot mantenir la seva activitat econòmica i com a conseqüència tampoc pot fer revertir aquesta activitat al bé comú de tots els habitants de les Illes.

A més, també als darrers temps s'han dut a terme una sèrie de mesures polítiques que atempten directament contra la identitat de la gent que viu a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La Llei de Símbols, el Decret del TIL o la Llei de Funció Pública, són exemples actuals d’iniciatives totalment coherents amb la visió centralista uninacional castellana que patim a les nostres illes des de fa 300 anys.

Les prospeccions petrolieres han demostrat, a més, que els partits estatals a les Illes són capaços de fer veure que defensen els interessos dels seus ciutadans i d'enganyar-los quan es decideixen les coses importants a Madrid. Aquesta qüestió obeeix a interessos privats del gran empresariat espanyol, al servei del qual es troben aquests partits. Poca importància té per als partits polítics hegemònics a l'Estat Espanyol el model econòmic actual basat en el turisme i la conservació del nostre patrimoni ecològic i paisatgístic, si poden treure benefici de l'extracció (i sostracció) dels recursos naturals que hipotèticament hi pot haver al subsòl balear.

Els pressupostos dels quals podrà disposar el proper govern seran tan pobres que no es podran aplicar polítiques de millora del benestar social, ni de dretes, ni de centre, ni d'esquerres. L'única alternativa que veiem ara mateix per poder dur aquestes polítiques a terme en un futur és recuperar la sobirania. Per això, des de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca fem una crida a concórrer a les properes eleccions, tant autonòmiques com estatals, de manera unitària i/o acordada de tots els partits illencs no dependents de Madrid. Aquesta proposta contempla des de l'acord programàtic de totes aquestes forces en candidatures separades, fins a allò que des de l'ASM consideram més desitjable, una sola candidatura unitària articulada al voltant dels següents punts:

  • Recuperació de la sobirania fiscal de les Illes Balears: els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers hem de poder gestionar recursos que produïm i decidir quin percentatge destinam a la solidaritat amb d'altres territoris.
  • Protecció i aprofundiment de la immersió lingüística i el nostre model educatiu: Un model educatiu públic, de qualitat i en català és indispensable per vetllar per la igualtat d'oportunitats entre tots els ciutadans de les Illes Balears, i també per la cultura i la llengua pròpies d'aquesta terra.
  • Llei de foment del petit i mitjà empresariat balear: Impulsar iniciatives legislatives que facin créixer la competitivitat de les empreses illenques i de retruc la nostra economia, i reduir així la pèrdua de poder sobre els nostres recursos econòmics a nivell privat.
  • Blindatge dels serveis socials bàsics: Hi ha una part de despesa pública que ha de ser innegociable en tota societat que es vulgui autoanomenar "avançada", i aquesta és la referent a la sanitat i l'educació. S'ha d'establir un mínim pressupostari per garantir-ne l'eficiència i l'accés de tots els ciutadans a aquests serveis.
  • Consulta sobre les prospeccions petrolieres: Decisions tan importants sobre el nostre futur, com poden ser el fet de dur a terme unes prospeccions a la nostra mar, han de ser consultades al poble. S'ha de demostrar amb aquest punt, si l'Estat respecte o no, els ciutadans que viuen a aquestes illes.

Entenem que aquesta és una qüestió de dignitat, però també de supervivència com a societat, i que per tant ha de comptar amb el consens de totes les formacions polítiques de les Illes Balears. Ha arribat el moment que tots els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs defensem amb determinació i sense complexos allò que és nostre.

Som i decidim

Torna a comunicats

Agenda

Piulades